Untuk gula karamel:
- 1 cawan gula
- 1 cawan air
Untuk adunan puding
- 1 tin susu cair (boleh jugak nak tukar ngan fresh milk)
- 4-5 biji telur
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 3 sudu kecil gula ( kalau sapa suka manis ley lebihkan sket tapi jgn lebih banyak sgt coz gula karamel tu da manis .. nant kena diabetes = P)
- 1 cawan gula
- 1 cawan air
Untuk adunan puding
- 1 tin susu cair (boleh jugak nak tukar ngan fresh milk)
- 4-5 biji telur
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 3 sudu kecil gula ( kalau sapa suka manis ley lebihkan sket tapi jgn lebih banyak sgt coz gula karamel tu da manis .. nant kena diabetes = P)
Directions
1 - Mula-mula buat gula karamel tu .. Cairkan gula dengan api sederhana .. gula nie kena kacau selalu sampai la suma gula tu cair n jadik warna coklat. Jangan sampai gula tu over hangus or terover pucat ..nanti karamel tak cantik n rasa pun tak sedap .. =)2 - Bila da tukar warna coklat, perlahankan api n terus masukkan air (prepare air tu siap2 kat tepi). take care tau masa masukkan air ni .. nanti gula tu meletop ..=)
3 - Lepas da masuk air, besarkan semula api n kacau2 sampai gula dan air tu larut sebati.
4 - Kemudian masukkan gula karamel tu kat dasar acuan / loyang untuk dibakar (bekas tahan panas). Sejukkan dulu pada suhu bilik then keraskan karamel nie dalam peti beku tu ..
sambil tunggu tu kita buat adunan puding ...
1 - Masukkan je semua bahan untuk puding dalam pengisar (blender) or pengadun (mixer).
2 - Kemudian adunkan bahan2 tu sekejap jek .. supaya bahan tu tersebati. Jangan sampai kembang ...ketepikan then tunggu sekejap sampai gula sejuk sikit.
3 - Sementara tu, sediakan dulang pembakar yang diletakkan air di dalam oven (alamak tak tau la pe nama teknik nie .. heh)
4 - Bila da ok, perlahan-lahan tuang adunan puding dalam acuan gula karamel tadi.
5 - Masukkan dalam oven yang beralas dulang pembakar yang ada air tadi dan bakar dengan suhu 160-180 darjah celcius, lebih kurang 40 minit.
6 - Then tunggu sambil tengok tv ..= D
7 - Bila da cukup 40 minit try cucuk ngan garfu tgk da masak ke tak .. hahaa .. klu dah kompem masak then sejukkan sekejap pada suhu bilik.
8 - Bila da sejuk, terbalikkan puding ni pada dulang yang leper (better keluarkan dulu air gula karamel tue supaya senang nak terbalikkan)
9 - Sejukkan dalam peti ais .. sila menunggu dengan sabar ...
10 - nyum2 yummy!! jom makan .. = D